Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Κουραμπιέδες με λάδι καταπληκτικοί !!!


Απίθανοι κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο παραδοσιακή συνταγή που μου την είπε μία γιαγιά από την Λαμία!!Είναι πιο υγιεινοί και πιο οικονομικοί αρκετά!!! Τους φτιάχνουν σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας έτσι -Εδώ απλά τους δοκίμασα κι εγώ και έγιναν πολύ ωραίοι και οικονομικοί !!!

Υλικά  Για 50 κομμάτια και παραπάνω
2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
2-3 βανίλιες  σκόνη σε χαρτάκι συσκευασία
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
5 περίπου φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ξύσμα από πορτοκάλι
χυμό από 1/2  μικρό λεμόνι
4 κουταλιές τις σούπας ούζο [η κονιάκ] έβαλα ούζο εγώ
Αμύγδαλα καβουρντισμένα κομματάκια [εγώ δεν έβαλα σε αυτούς]
Ζάχαρη άχνη για από πάνω .


  Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι,το λεμόνι,τις βανίλιες,το ξύσμα πορτοκαλιού,την ζάχαρη την άχνη και τα χτυπάμε για 4 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα
Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα τα καβουρντισμένα και κατά προτίμηση μη ξεφλουδισμένα  και το ούζο ή κονιάκ  και αμέσως λίγο λίγο το αλεύρι, Δουλέψτε με το χέρι τώρα όχι μίξερ μέχρι να δούμε να σφίξει η ζύμη αρκετά και να πλάθεται.
Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες κόβοντας σε μέγεθος καρυδιού ζύμη και κάνοντας μπαλίτσες που τις πατάμε μετά λίγο .Τους τοποθετούμε λίγο αραιά σε λαδωμένο ταψί γιατί απλώνουν γι αυτό και σας λέω να τους κάνετε μικρούς μεγαλώνουν. Tους τοποθετείτε σε ταψιά που έχετε λαδώσει και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Mόλις τους βγάλετε από το φούρνο, τους αφήνετε να κρυώσουν λίγο, τους ραντίζετε με ούζο ή ανθόνερο  ή τσίπουρο και τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.Καλή επιτυχία !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για  Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Υ Σ κουραμπιέδες με καλό βούτυρο πατήστε ΕΔΩ ---> http://mageirikhkaisuntages.blogspot.gr/2017/11/blog-post_91.html


 Τους αφήνουνουμε να κρυώσουν εντελώς προσοχή εντελώς- γιατί θα σπάσουν αλλιώς.







Μόλις κρυώσουν τους ραντίζουμε αν θέλουμε προαιρετικά με λίγο ούζο ή τσίπουρο ή ανθόνερο και  πασπαλίζουμε με την άχνη !! Εγώ δεν τους ράντισα  .Καλή επιτυχία !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκό με γεμιστά μπισκότα και κρέμα μερέντας !!!


Κάτι εύκολο για τις ξαφνικές  υπογλυκαιμίες..Γλυκό με γεμιστά μπισκότα και κρέμα μερέντας....❣❣❣

2 πακ. Μπισκότα γεμιστά σοκολάτας
3 κ.σ βούτυρο ( το λιώνουμε)
2 φακ. Garni
3 κ.σ Μερέντα
400 ml γάλα φρέσκο

Βάζουμε στο multi τα μπισκότα και τα κάνουμε σκόνη.
Τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο καλά μέχρι να πάει παντού , τα ρίχνουμε
Σένα τσέρκι και τα στρώνουμε καλά μένα κουτάλι... Χτυπάμε στο μίξερ το garni με το γάλα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Ρίχνουμε την μερέντα και ανακατεύουμε 1-2 φορές να ομογενοποιηθεί.
 Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες... το γαρνίρομαι με ότι θέλουμε.... εγώ έβαλα σιρόπι σοκολάτας.!!

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ"
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Mελομακάρονα , πολύ πετυχημένη συνταγή !!


Συνταγή που την φτιάχνω χρόνια και κρατάει από την γιαγιά μου .. Είναι πολύ σωστά μελωμένα πεντανόστιμα και μοσχομυρίζουν ..εγγύηση 100% !!!
Κάθε χρόνο φτιάχνω ένα βουνό όπως βλέπετε γιατί δεν προλαβαίνω να μοιράζω και μ αρέσει !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!


ΥΛΙΚΑ
4 κούπες του τσαγιού λάδι
1 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο
 σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλισίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού  [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι δηλαδή 1 και 1/2 κούπα πορτοκάλι και 1/2 κούπα κονιάκ
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ τα  παραδοσιακά ..].
Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθεται σε μελομακάρονα ,όχι πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Και του χρόνου με υγεία!!!


Σημείωση
Την συνταγή την γράφω με μπύρα αλλά προσωπικά προτιμώ με πορτοκάλι και κονιάκ σε ίσα μέρη .
Όταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού 
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βάζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητό σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!
Πάντα σιροπιάζουμε με τα μελομακάρονα κρύα το σιρόπι προς ζεστό.Εγώ πολλές φορές σιροπιάζω την άλλη ημέρα  !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ένα κέικ που θα σας ξετρελάνει!!!


Είναι πολύ εύκολο !!! Φτιάξτε το και θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας !!

Για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι, μπορεί και λίγο περισσότερο!
60γρ. ζάχαρη
1 Φακελάκι μαγιά
1 Πρέζα αλάτι
180γρ. γάλα χλιαρό
80γρ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1/2κ.γ. μαχλέπι
μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
1 Βαζάκι μερέντα ή Nutella,τριμμένα καρύδια



Για την επιφάνεια¨:
γλυκό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας
σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπέν μαρί και γυαλίσει με λίγο σπορέλαιο
τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
 



Χτυπάμε τα αυγά με τις βανιλιες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ ,προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά,την μαγιά και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το αλάτι το ξύσμα το μαχλεπι και το αλεύρι σιγά σιγά να γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη,(μπορεί και να κολλάει λίγο)και την αφήνεται σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Βουτυρώνετε τα χέρια σας και μοιράζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια,ανοίγετε το ένα μπαλάκι πάνω σε μια βουτυρωμενη λαδόκολλα απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι ,ανοίγετε το δεύτερο μπαλάκι σκεπάζετε με αυτό το πρώτο και απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι,επαναλαμβάνετε την διαδικασία και με το τρίτο μπαλάκι.Ανοίγετε το τελευταίο μπαλάκι και σκεπάζετε από πάνω,βάζετε στο κέντρο ένα ποτήρι ή πιατάκι του καφέ και κόβετε τις άκρες ακτινωτά σε 16 κομμάτια και τα στρίβετε να κάνετε το γνωστό αστέρι. Παίρνετε το γλυκό όπως είναι με την λαδόκολλα και το βάζετε μέσα σε ένα ταψί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.



Ψήνετε το coffee cake στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει Βγάζετε το ψημένο γλυκό ,από τον φούρνο, το αλείφεται με λιωμένο βούτυρο έτσι ζεστό όπως είναι και το αφήνετε να κρυώσει.Αφού κρυώσει το γλασσάρετε με την μαστίχα την σοκολάτα και πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα!!! Καλή επιτυχία!!
Georgia Koutrouli--ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πατατοψωμάκια !!!


Είναι καταπληκτικά και τρώγονται και εκτός τις μέρες νηστείας,γιατί είναι πεντανόστιμα και ιδανικά για ένα καλό πρωινό γεύμα κι όχι μόνο !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια νερό χλιαρό (όχι ζεστό!)
2 κ.γ.κοφτά αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
7 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
αλάτι,πιπέρι,δεντρολίβανο,ρίγανη,θυμάρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί.Προσθέτω το λάδι και το αλάτι και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Ίσως να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
Σε άλλο μπολ ρίχνω τις πατάτες.
Σε ένα τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ρίχνω ότι μυρωδικά θέλω.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στις πατάτες προσθέτω αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.
Χωρίς να περιμένω να φουσκώσει το ζυμαράκι μου κόβω μπαλάκια τα πατάω να ανοίξουν (αν κολάει βάζω λίγο λάδι στον πάγκο εργασίας και στα χέρια μου) βάζω μια καλή κ.σ γέμιση το κλείνω σαν πουγκάκι και το πατάω να πλατύνει.



Για ψήσιμο στο φούρνο τα βάζω σε ταψί με λαδόκολα τα τρυπάω με οδοντογλυφίδα σε 2-3 μεριές στην επιφάνεια και ψήνω στους 170 με αέρα μέχρι να ροδίσουν 25 λεπτά περίπου.

Για τηγάνισμα τα βάζω σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή σπορελαιο και τηγανίζω μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.Τα τοποθετώ σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.Δεν ρουφάνε πολύ λάδι μη τα φοβηθείτε.
Και έχω να πω ότι είναι πεντανόστιμα και με τους 2 τρόπους ψησίματος!!!

Από την φίλη  συνταγή
Οι Λιχουδιές της Σόφης

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με σοκολάτα και μπισκότα !!


Δοκιμάστε τον κι έτσι θα σας ενθουσιάσει το δέσιμο με  βάση από μπισκότα κάτω σοκολάτα επάνω !!!

Υλικά
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι λάδι
Σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό

Για την βάση
1 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ ή “Digestive”
1/2 από το πλακέ βιτάμ [βούτυρο]


Γιά από πάνω
1 κουβερτούρα 125 γραμ
τρούφα




Εκτέλεση
Θρυματίζουμε στο μίξερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη τα βάζουμε σε μπολ.
Λιώνουμε το βουτυρο και το ρίχνουμε από πάνω από τα μπισκότα και τα δουλεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το βούτυρο και να υγρανθούν καλά και όλα.
Το στρωνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψάκι μας καλό είναι με τσέρκι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά ζάχαρη νερό για 10 λεπτά ,
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να χλιαρίνει ,ρίχνουμε το σιμιγδαλι και ανακατεύομαι μλεχρι να ξανθύνει σε χαμηλά θερμοκρασία για 15 με 20 λεπτά ανακατεύομαι συνέχεια μην μας αρπάξει.
Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός ρίχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να πιεί ολο το υγρό και να σφίξει κάπως ο χαλβάς.




  Τα μπισκότα  νηστίσιμα στην φωτογραφία είναι αυτά να το γνωρίζετε!

Αποσύρομαι από την φωτιά και στρώνουμε τον μισό χαλβά επάνω από τα μπισκότα.
Στον αλλο μισό όπως είναι καυτός ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύομαι πολύ καλά να σκουρήνει να γίνει σοκολατένιος.
Τον στρώνουμε από πάνω από τον σκέτο χαλβά κι από πάνω πασπαλίζουμε με τρούφα και στολίζουμε με καρύδια. Καλή επιτυχία!!

 Ευγενία Ράπτη φίλη της σελίδας μου
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κεκάκια με ινδοκάρυδο χωρίς αλεύρι !!!


Μια πανεύκολη συνταγή για πεντανόστιμα κεκάκια με το υπέροχο άρωμα και γεύση του ινδοκάρυδου χωρίς αλεύρι. Απολαύστε τα με το ρόφημά σας ή σκέτα.

Υλικά
•1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•1/2 φλ. ζάχαρη
•3 αυγά
•1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
•400 γρ. ινδοκάρυδο [τριμμένη καρύδα]
•1/2 κ.γ. βανίλια
•σιρόπι σοκολάτας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί με τις ειδικές εγκοπές για cupcakes ή τοποθετείτε πάνω στο ταψί τις ειδικές χάρτινες θηκούλες για cupcakes.
2.Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τη βανίλια, τα αυγά ένα ένα και το ζαχαρούχο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3.Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε το ινδοκάρυδο και το ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.
4.Γεμίζετε κατά τα 3/4 τις θήκες cupcakes και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15′-20′ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζετε και μόλις κρυώσουν τα γαρνίρετε με σιρόπι σοκολάτας και τα απολαμβάνετε.

sintayes.gr